kvalita, která má jméno

úvod / chuť masa

Chuť masa

V této části webové prezentace vám budeme přinášet kulinářské rady a různé zajímavosti ze světa masa.

Dělení hovězího masa

Víte, jak se dělí hovězí maso? A na jaké formy kuchyňské úpravy je které maso vhodné? Podívejte se na zjednodušené schéma.

I. kategorie

  • svíčková - pečení, dušení, smažení, roštování
  • kýta (ořech, svrchní a spodní šál, zadní maso) - pečení, dušení, plátky

II. kategorie

  • roštěnec pečení, dušení
  • plec - pečení, dušení, vaření
  • kulatá plec - pečení, dušení, smažení, roštování

III. kategorie

  • žebro, hrudí vaření, vývar na polévku
  • krk - dušení, vaření

IV. kategorie

  • špička hrudi polévka
  • kližka - guláš

Po rozporcování hovězí půlky se rozlišují různé díly hovězího masa:

Hovězí půla

  1. Špička krku a krk
  2. Vysoké žebro
  3. Hrudí
  4. Podplečí
  5. Vysoký roštěnec
  6. Nízký roštěnec
  7. Svíčková
  8. Pupeční žebro
  9. Bok bez kosti
  10. Plec
  11. Kýta , vrchní šál, spodní šál a ořech
  12. Předkýtí
  13. Špička kýty
  14. Kližka
  • Kýta se dělí na vrchní šál, spodní šál s karabáčkem, předkýtí a květovou špičku
  • Svíčková je podélný sval uložený pod bederními obratli. Má nejjemnější a nejkřehčí maso
  • Roštěnec se dělí na vysoký a nízký
  • Hrudí obsahuje protučnělé maso
  • Žebro se dělí na vysoké, nízké a pupeční
  • Podplečí a krk má maso dlouhá vlákna, je málo porostlé tukem
  • Kližka, svaly jsou více prorostlé

Přednosti libového hovězího

  • Obsahuje průměrně 21 % bílkovin, důležitých pro stavbu buňky a buněčný metabolismus.
  • Je zdrojem aminokyselin, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.
  • Obsahuje do 3 % tuku.
  • Je velmi významným zdrojem železa, proto je konzumace hovězího důležitá pro děti, těhotné, sportovce a fyzicky pracující.
  • Obsahuje významné množství zinku, selenu a vitaminů skupiny B, zejména B12.

Kvalitní hovězí maso - Dobrá rada nad Zlato, Česká televize

zdroj: www.cschms.cz, cs.wikipedia.org, www.ceskatelevize.cz

vybrané produkty

  • Ostravská klobása
  • Čajová pečeně
  • Vepřová krkovice s kostí
  • Uzená kýta bez kosti
  • Vepřová krkovice bez kosti

aktuality

kontakt

Maso Brejcha s.r.o.
Brdlíkova 287/1d, 150 00 Praha - Motol
Objednávky: +420 371 733 588
Zelená linka: +420 800 100 541
E-mail: info@masobrejcha.cz

Jsme na Facebooku