Vyznej se v hovězím mase

Krůček k dobré kondici

Kvalitní hovězí maso je delikatesa, jejíž rozumná konzumace je ze zdravotního hlediska pro lidský organismus rozhodně pozitivní.

  • Důležitý zdroj hodnotných bílkovin + esenciálních aminokyselin, které tělo nevyrobí samo, takže je musíš zkonzumovat.
  • Přirozený zdroj konjugované kyseliny linolové - podpora imunity, odbourávání tuku snižování cholesterolu.
  • Zdroj cenných vitamínů, minerálních látek a stopových prvků
  • Konzumací se zlepší tvá tělesná kondice

Fakta o hovězím

  • Různá plemena skotu mají různou kvalitu masa
  • Pro dobrou kvalitu masa je důležitá bezstresová porážka
  • Chuť masa záleží na podmínkách života zvířete
  • Bez tuku není chuť a vůně. Mramorované, jemně prorostlé hovězí chutná líp a výrazněji
  • Pro mramorování masa je důležité plemeno skotu
  • Maso mladého skotu je křehčí, ale nevyvinuté, stejně jako jeho chuť
  • Chuť masa záleží na podmínkách života zvířete
Kýta Květová špička Nízký roštěnec Oháňka Kližka zadní Kližka přední Pupek Žebro Krk Hrudí Podplečí Vysoký roštěnec Plec Svíčková

Nedělej kraviny a vyber správné maso!

Vyzrálé hovězí má
větší šmrnc

I to nejkvalitnější hovězí maso z dobře živeného a chovaného skotu by bylo bez správného vyzrání tuhé a tvrdé i po úpravě od toho nejlepšího kuchaře. Zrání je součást biochemických procesů a je pro správnou křehkost a šťavnatost masa zcela zásadní. Doba potřebná k zrání masa se u každého druhu liší. Optimum je 20 dní, ale pro tu nejvyšší kvalitu je to často až měsíce.

Více informací »

Jak správně
skladovat hovězí

Skladovací teplota, kterou uvádíme pro chlazené maso, je +1 °C až +4 °C. Chlazené mleté maso a droby mají jiné podmínky.

ČERSTVÉ HOVĚZÍ (VOLNÉ NEBO VAKUOVANÉ)

Volně prodávané maso vlož do vhodné nádoby, překryj potravinovou fólií. Zabalené maso skladuj nejlépe při teplotě do + 4°C maximálně 2 až 3 dny

ZRALÉ HOVĚZÍ (VAKUOVANÉ)

Dobře zralé maso zabalené ve vakuovém obalu můžeš ve standardní domácí chladničce skladovat maximálně do jednoho týdne. Maso totiž stále zraje. Pokud chceš maso uchovat déle, zamraz ho.